Blog

Welcome to the BeSmartee blog. Enjoy a wide selection of articles related to mortgages, the industry, and real estate.

10 Reasons You Can't Afford to Buy a House

By Laura Agadoni · Jun 29, 2016 · Real Estate

10 Reasons You Can't Afford to Buy a House

Image courtesy of Flickr, Donnie Ray Jones

10 reasons you might not be able to buy a house today. But with the right preparation, you could soon be ready.

Wanting to settle down and buy a house is the first step in the home buying process. But, in order to make homeownership a reality, you need to be financially ready. Buying a house involves paying more than just the home's price. We'll go over 10 reasons you might not be able to buy a house today. But with the right preparation, you could soon be ready.

1. The Area You're in Is Expensive

Buying a house is a major expenditure, no matter what part of the country you live in. But some markets are prohibitively expensive for all but the top wage earners. Here is a list of the 10 most expensive cities in the United States in 2015. If you plan to live in one of them, you might not be able to afford to buy a house.

San Francisco, CA - Median home price: $1,085,000

Manhattan, NY - Median home price: $1,059,000

San Jose, CA - Median home price: $700,000

Brooklyn, NY - Median home price: $620,000

Los Angeles, CA - Median home price: $565,000

Seattle, WA - Median home price: $538,500

Washington, D.C. - Median home price: $510,838

San Diego, CA - Median home price: $510,000

Boston, MA - Median home price: $451,250

Queens, NY - Median home price: $369,000

Solution: Consider relocating to a less expensive part of town, such as the suburbs or exurbs. If you can relocate to another area, consider this list of the 10 most affordable cities in the United States in 2015 .

Dayton, OH - Median home price: $119,700

Toledo, OH - Median home price: $119,900

Akron, OH - Median home price: $120,450

Cleveland, OH - Median home price: $129,900

Rochester, NY - Median home price: $137,700

Syracuse, NY - Median home price: $149,900

Wichita, KS - Median home price: $150,000

Little Rock, AR - Median home price: $155,000

Louisville, KY - Median home price: $159,900

Kansas City, MO - Median home price: $164,900 (tie)

Gary, IN - Median home price: $164,900 (tie)

2. Your Income Is Too Low

When you want to buy a house, you need to find out how much mortgage you can afford. You can use the mortgage calculator right here on our site. All you need to do is type in your gross monthly income, and hit enter to find out how much your maximum affordable mortgage is. For example, if your gross monthly income (what you make before taxes and other deductions) were $5,000, you could afford a mortgage payment of $1,800, assuming you have no debt. If your gross income were $4,000, for example, then you could not afford a house with mortgage payments of $1,800 a month; you could afford to pay only $1,440.

Solution: Wait to buy until you get a pay raise, or look for a lower-priced home.

3. You Have Too Much Monthly Debt

You might make enough money to afford a mortgage payment of $1,800, but if you carry a lot of debt, you might not be able to afford to pay the mortgage and the debt. You can use our mortgage calculator to figure this out. Let's say your gross monthly income is $5,000, but you have a car payment of $300 a month, a minimum credit card payment of $25 a month, and a student loan payment of $100 a month. In this case, instead of being able to afford a mortgage payment of $1,800 a month, you could afford to pay only $1,375 (assuming a DTI of 36 percent - more on this later).

Solution: Wait to buy until you pay off some or all your debts.

4. You Don't Have Enough Money Saved

Whenever you buy a house, you need to put some money down - the down payment. If you can pay 20 percent of the home's price, you won't need to pay private mortgage insurance (PMI), insurance lenders charge to help protect them in case you default on the loan. But if you don't have 20 percent saved up, you can still get a loan by putting down as little as 5 percent. Or if you take out a Federal Housing Administration (FHA) loan, you might be able to pay as little as 3.5 percent for a down payment. On a $300,000 house, 3.5 percent would be $10,500, and 20 percent would be $60,000. You'll also need to pay closing costs, which are usually somewhere between 2 percent and 5 percent of the home's price. Sometimes you can get the seller to pay closing costs, but you can't count on that.

Solution: Open a saving account, and start putting a certain percentage of each paycheck into it.

5. Your DTI Is Too High

Lenders look at your debt-to-income ratio (DTI) to determine whether you'll get a mortgage. They determine this number by adding your monthly debts and dividing that number by your gross monthly income. The lower this number is the better. The highest your DTI can usually be to get a loan is 43 percent; although, some lenders set the bar at no more than 36 percent. If your debts, including your mortgage payment, total $2,225 a month, for example, and your gross monthly income were $5,000, your DTI would be 45 percent, which would be too high.

Solution: Find a less expensive house, pay off some debt, or wait until you get a raise before buying a house.

6. The Interest Rate You Qualify for Is Too High

No matter whether you get a fixed-rate mortgage or an adjustable-rate mortgage, you'll need to pay interest. The higher the interest rate the more your monthly payments will be. Interest rates vary based on many factors. As of 2016, interest rates remain historically low, so it would be a good time to borrow money. But just because interest rates are low doesn't mean you qualify for the best rate. That depends largely on your credit score. The higher your credit score, the lower your interest rate, and the lower your credit score the higher your interest rate will be (if you qualify at all). Lenders generally prefer your score to be 620 or above to qualify for a loan. The FHA goes as low as 580.

Solution: Wait to buy a house until you raise your credit score. The best ways to do that would be to start paying all your bills on time and to lower your debt load.

7. Property Taxes Are Too High

Property taxes vary based on where you live. To give you an example of just how much they can vary, Hawaii has the lowest property taxes in the nation of 0.28 percent. Compare that with New Jersey, the state with the highest property taxes, at 2.29 percent. Annual property taxes are typically divided by 12 and become part of your mortgage payment. They go into an escrow account, which your lender pays at tax time. Depending on how much the taxes are in your area, they might make your mortgage payment too high to be affordable for you.

Solution: Most people don't relocate based on property taxes alone, but some do. Another solution is to find a less expensive home.

8. Homeowners Insurance Costs Too Much

If you take out a mortgage to buy a house, you'll be required by your lender to carry homeowners insurance. This covers incidents that could happen to your home, such as needing to repair or replace a leaky roof, to reimburse you from theft of your belongings, or to pay for weather-related damage. How much homeowners insurance costs varies based on many factors, such as your local crime rate, your proximity to a fire station, the coverage and deductible you choose, and the insurance company you pick. Annual premiums can be divided by 12 and added to your mortgage payment, just as property taxes are. If your insurance is too high, your mortgage payments might become unaffordable.

Solution: Shop around for the best deal on homeowners insurance.

9. You Have to Pay PMI

Private mortgage insurance (PMI) is a cost that is added to your mortgage payment if you have less than 20 percent equity in the home. It adds anywhere from 0.3 percent to 1.5 percent of the loan amount per year. This cost is divided by 12 and added to your monthly mortgage payment. This expense could make your mortgage payment too high.

Solution: Wait to buy until you have the 20 percent needed for a down payment to avoid PMI.

10. HOA Dues Are Too Much

If you're buying a condo, townhouse, or single-family home in a subdivision, make sure you find out what the homeowners association (HOA) dues are. These dues can vary greatly, depending on the community. Sometimes, they can be so high as to make the property you want to buy unaffordable.

Solution: Look at whether there are HOA fees and what they are as part of the process for deciding which home to buy.

Now that you know and understand all the costs associated with buying a house, you can rest assured that you're not rushing into the process, making it more likely for you to become delinquent on your loan. The more prepared you are, the more likely it will be that your home purchase will be the right one.


Real Estate Commission: Explained, Revealed and Compared
By Arvin Sahakian · Aug 17, 2015 · Real Estate Data

Real estate agents receive commissions from home buyers and sellers, collectively earning over $50 Billion per year. Learn how commission amounts are set, who pays them, and how they work in this article. Read more.

197,736

California Property Tax: Complete List by County 2014-2015
By Tim Nguyen · Nov 26, 2014 · Real Estate Data

List of secured property tax rates for all counties of California fiscal year for 2014-2015. Read more.

126,863

California Proposition 60 and 90: Your Complete Guide
By Tim Nguyen · Nov 28, 2014 · Real Estate Data

If you live in California and are over the age of 55 you can effectively reduce your property taxes when buying a new home. Read more.

66,402

What to Expect During the Home Loan Closing Process
By Arvin Sahakian · Feb 24, 2015 · Mortgage

You've heard the term used before, but what does loan closing mean? Find out all you need to know about the process. Read more.

54,310

The Surge in Foreign Real Estate Investment in the United States
By Laura Agadoni · Feb 24, 2016 · Real Estate

Foreign real estate investment in the United States, both commercial and residential, is a huge phenomenon that is only expected to accelerate, maybe even to skyrocket, in 2016. Read more.

50,343

Houston vs. Dallas: Which One is Better to Live in?
By Amanda Curry · Oct 11, 2016 · Real Estate

Houston Vs. Dallas? If you are considering moving to either of these major metropolitan areas, we've created a resource to help you make the decision process a little easier. Read more.

49,087

5 Illegal Borrowing Activities: Things That Are Illegal When You Try to Get a Home Loan
By Laura Agadoni · Jan 22, 2016 · Mortgage

Whenever there is money to be made or money to be spent, some unscrupulous folks will take advantage, trying to game the system or commit all-out fraud. Read more.

48,433

Does Homeowners Insurance Pay Off your Mortgage if the House is Burned Down?
By Amanda Curry · Feb 8, 2017 · Mortgage

In this article, we explore how homeowners insurance works and what happens in the event of a house fire. Read more.

25,809

16 Ways to Improve Your Debt-to-Income (DTI) Ratio
By Veronica Nguyen · Nov 29, 2014 · Mortgage

Your DTI is used by mortgage lenders to determine whether you qualify for a loan, and if so, for how much. Improve your DTI with these 16 tips. Read more.

25,338

5 Tips on Getting a Mortgage Loan after Bankruptcy
By Veronica Nguyen · Apr 15, 2015 · Mortgage

A bankruptcy will make it very difficult to attain a home loan. These 5 tips will help you re-establish your credit quickly in order to qualify for a home loan. Read more.

20,782